De (smakelijke) hobby van… Iris en Joost

De (smakelijke) hobby van… Iris en Joost 

winter 2021/2022

Ze hebben nog niet eerder samen gekookt, maar al wél vaak recepten uitgewisseld. Nu staan ze dan eindelijk samen in de keuken. Iris van Oerle, belastingadviseur global mobility en loonheffingen, en Joost Klessens, medewerker aangiftepraktijk, bewijzen met risotto en lamskoteletten dat ze ook buiten Joanknecht geweldig kunnen samenwerken. Joost heeft gortdroge humor, Iris is goedlachs en ze kunnen allebei heerlijk koken. Een recept voor succes. 

Op het werk praten ze al maanden graag over koken en eten. Iris is in februari bij Joanknecht komen werken en het duurde niet lang totdat ze elkaar gevonden hadden. Iris, lachend: “Joost zag aan mij dat ik van eten houd, dus hij dacht: die moet ik hebben! Op een dag heeft hij fudge gemaakt en meegenomen naar het werk, toen was het zo beklonken. Sindsdien weten we elkaar te vinden voor een goed recept.”

 

Over recepten gesproken… De recepten die ze voor vandaag gekozen hebben, zijn voor beide chefs helemaal nieuw. Joost: “Geen idee of het gaat lukken en of het lekker wordt.” Toch is de taakverdeling snel duidelijk. Joost zorgt voor het vlees en de gevulde portobello’s, Iris maakt de groene risotto. Vrij laat in het proces – de risotto staat al een poosje gezellig te pruttelen – bespreken ze de timing van het koken, bakken en grillen. Maar waar het in een professionele keuken nog wel eens spaak loopt, verloopt het hier uitstekend. Alle onderdelen van het gerecht zijn uiteindelijk precies tegelijk klaar. Wonderlijk, want er wordt bijna meer gepraat en gelachen dan gekookt.

 

”Ik doe altijd mijn best om een bord mooi op te maken. Al valt dat met stoofvlees nog niet mee”

 

Jong geleerd?

De rust in de keuken doet vermoeden dat Joost en Iris al op jonge leeftijd in de pannen stonden te roeren. Niets is minder waar. Joost: “Ik houd al mijn hele leven van eten, maar niet van koken. Ik ben het leuk gaan vinden toen ik tijdens mijn studie een feest- en evenementenbedrijf met catering begon met een vriend. Mijn compagnon was een echte kookfanaat. Door met hem samen te werken, is koken een hobby geworden.” Het bedrijf was succesvol en Joost had ermee verder kunnen gaan, maar na zijn afstuderen bleef hij liever bij zijn leest. Hij verkocht zijn deel van het bedrijf aan zijn compagnon en ging zijn eigen weg. “Maar de hobby is gebleven. Ik houd vooral van barbecueën. Thuis ligt de vriezer vol grote stukken vlees en ik heb een barbecue die nét door de deur van de schuur past. Nou ja, als ik de plankjes aan de zijkant er eerst afhaal.” 

 

Ook voor Iris kwam de hobby later: “Eigenlijk ben ik koken pas echt leuk gaan vinden toen ik ging samenwonen. Het is veel fijner om ook voor een ander te koken. Ik ben veel meer gaan variëren, want elke dag aardappelen, groenten en vlees, dat vind ik saai. Toch bewaar ik de echte creativiteit voor de weekenden. Om doordeweeks na een lange werkdag nog twee uur in de keuken te staan… Maar in het weekend mag het uren duren en vind ik het leuk om een lekker driegangenmenu op tafel te zetten. Met vrienden en vriendinnen organiseren we regelmatig een high wine of walkingdinner. Dan zie ik anderen echt genieten van wat ik heb gemaakt.”

 

Samen genieten

Dat is ook wat Joost zo leuk vindt aan koken. “Het is natuurlijk fijn om in de pan te kijken en te denken: yes, het lukt! Maar ik vind het vooral leuk als iedereen breed zit te lachen omdat het zo lekker is. Dat eindresultaat, daar doe ik het voor.”

 

Andere mensen blij maken met jouw inspanning, dat is de eerste en meteen de enige overeenkomst tussen koken en het werk die ze kunnen bedenken. Voor de rest is het juist ontspanning. Iris: “Als ik kook, denk ik nergens anders aan. Na een eerste bereiding laat ik het recept los en kook ik lekker vanuit mezelf. Dat is nou echt afschakelen voor mij.” Joost knikt instemmend: “Voor mij ook.” 

 

Na een kleine anderhalf uur staan er twee mooi opgemaakte borden op tafel. Perfect gegrilde lamskoteletten met smeuïge, groene risotto en gevulde portobello’s. Joost en Iris staan er glunderend bij. Iris: “Dit ziet er echt goed uit, Joost! Ik ben trots op ons!”

 

Recepten (via QR code in artikel plaatsen)

Wil je het thuis zelf eens proberen? De recepten vind je hier.

 

Tips van Iris en Joost:

  • Gewoon beginnen. Als je het recept volgt, kan er sowieso weinig misgaan.
  • Voeg wat zout toe aan je kookwater. Als je dan een houten lepel overdwars op de pan legt, kookt de pan niet zo snel over.
  • Zet eerst al je ingrediënten afgewogen, gewassen en gesneden klaar. Als het vuur aangaat, staat alles voor het grijpen.

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2021/2022, gedrukt in december 2021. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday