Joey Sweegers combineert accountancy met IT: ”Een mooie uitdaging in een snel veranderende wereld”

Joey Sweegers combineert accountancy met IT: ”Een mooie uitdaging in een snel veranderende wereld”

31 augustus 2021

Joey Sweegers is audit manager op de assurance praktijk én IT-auditor bij Joanknecht. Hij rondde pasgeleden zijn opleiding tot RA af en daar komt over anderhalf jaar ook nog een RE diploma bij. “Er zijn niet veel mensen die het allebei doen, maar ik vind het een mooie toevoeging”, vertelt Joey. “IT wordt steeds belangrijker in audits.”

Hij startte zeven jaar geleden bij Joanknecht als assistent accountant, direct na zijn master accounting aan Tilburg University. “Snel daarna ben ik aan de post master voor registeraccountant begonnen”, blikt hij terug. Een jaar of vier geleden raakte Joey steeds meer geïnteresseerd in IT. “Ik mocht een paar keer meelopen met het IT-team en merkte dat de IT in bedrijfsprocessen me heel erg aantrok”, vertelt hij. Zo ontstond het idee om naast de financial audit werkzaamheden meer met IT te gaan doen en de RE opleiding te volgen.

 

Twee functies combineren

Joey combineert nu twee functies. De helft van zijn tijd doet hij reguliere  audit werkzaamheden en de andere helft IT gerelateerde werkzaamheden. “Ik ben echt heel blij met de kans die Joanknecht me gegeven heeft om op deze manier te kunnen werken”, zegt hij. De IT werkzaamheden lopen uiteen van audits voor jaarrekeningcontroles tot ISEA rapportages ten aanzien van de interne beheersing binnen bedrijven. “Het is heel divers, dat maakt het zo interessant”, zegt Joey. Hij denkt dat IT de komende jaren steeds belangrijker gaat worden bij bedrijven en daarmee ook in de accountancy

 

Leren van elkaar

Het combineren van twee functies zorgt ervoor dat Joey processen kan overzien en daarmee klanten beter kan helpen. Al gaat het behalen van de diploma’s niet vanzelf. “Van de opleiding tot registeraccountant heb ik veel opgestoken. De stof loopt iets voor op wat je in de praktijk doet, dus dat versterkt elkaar”, zegt hij. “Bij de RE opleiding leer ik heel veel van medestudenten. Studenten komen vanuit verschillende bedrijven en hebben verschillende functies. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met een ICT architect bij een onderwijsinstelling. Die verschillen maken het extra leuk om ervaringen met elkaar te delen.”

 

 

“Ik ben echt heel blij met de kans die Joanknecht me gegeven heeft om op deze manier te kunnen werken”

 

 

Ambitie

Op de vraag waarom hij beide opleidingen wil doen, antwoordt Joey: “Ik wil op een gegeven moment de mogelijkheid hebben om de eindverantwoordelijkheid voor opdrachten te dragen. Hoe dat er precies uit gaat zien, weet ik nog niet. Maar zonder diploma is die mogelijkheid er helemaal niet.”

 

Aandacht voor mensen

Twee rollen combineren is niet altijd makkelijk. “Het is soms lastig om het qua planning goed te regelen”, zegt hij. “Ik heb twee piekseizoenen die allebei anders lopen. Op een gegeven moment zat ik voor mijn gevoel het hele jaar in een piek. Daarin moest ik even mijn draai vinden.” Dat is inmiddels goed gelukt. Het nieuwe pand heeft daaraan ook bijgedragen. “Joanknecht zoekt naar mogelijkheden om het mensen naar de zin te maken, bijvoorbeeld met de hospitality.” Zo is er een gezamenlijke lunch en een bar om lekker te borrelen. “Dit komt de werksfeer echt ten goede.

 

Maar wat voor Joey nog belangrijker is: “Joanknecht luistert naar wat medewerkers nodig hebben, zowel qua faciliteiten als in het werk. Dat is voor mij waarom Joanknecht het Great Place To Work certificaat heeft verdiend. Als je aangeeft wat je leuk vindt om te doen, dan krijg je de kans om je op dat gebied verder te ontwikkelen. In mijn geval was dat IT.”

 

Vragen? Joey Sweegers beantwoordt ze graag. Stuur  Joey een e-mail. Meer weten over werken bij Joanknecht? Lees de verhalen van onze collega’s.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday