Lana Ebergen: “IT is voor ieder bedrijf anders, dat vind ik interessant”

Lana Ebergen: “IT is voor ieder bedrijf anders, dat vind ik interessant”

4 mei 2021

Lana Ebergen is IT-auditor bij Joanknecht. De combinatie van de technologie en het klantcontact spreekt haar heel erg aan. “Ik vind het leuk om echt samen met de klant kritisch te kijken naar de bedrijfsprocessen en te komen tot passend advies en verbeterpunten”, zegt ze.

Ze begon twee jaar geleden als werkstudent en is niet meer weggegaan bij Joanknecht. “Na mijn master Information Management wist ik dat ik iets met IT wilde doen. Wat precies, dat wist ik nog niet”, zegt Lana. Daarom koos ze voor een traject als werkstudent, zo kon ze zien wat het werk bij Joanknecht precies inhoudt. Dat beviel goed. “IT wordt steeds belangrijker binnen de accountancy. Dat maakt het heel interessant”, stelt ze. “Bovendien is de werksfeer heel goed. Dat merkte ik al tijdens het eerste sollicitatiegesprek.”

 

 

“Ik vind het super dat ik deze kans heb gekregen. Het leuke is dat ik de kennis die ik opdoe direct kan toepassen in de praktijk”

 

 

Nu heeft Lana een fijne plek binnen het IT-auditteam, tot nu toe als enige vrouw. “Ik wist van te voren niet dat ik de enige vrouw zou zijn”, lacht ze. “Maar ik vind het helemaal niet erg. Er hangt een fijne en gemoedelijke sfeer en ik krijg veel kansen om te leren.” Ze is afgelopen jaar begonnen met haar RE-opleiding. “Ik vind het super dat ik deze kans heb gekregen. Het leuke is dat ik de kennis die ik opdoe direct kan toepassen in de praktijk”, stelt ze. “Daarnaast leer ik ook in het werk nog iedere dag. Collega’s geven mij de ruimte om vragen te stellen en te ontwikkelen, dat is echt fijn.”

 

Ondernemers

Wat doet een IT’er dan precies binnen Joanknecht? In de controle van een jaarrekening zit een stuk IT. “We controleren bijvoorbeeld de systemen van klanten, kijken naar het wachtwoordbeleid en de back-upprocedures”, vertelt Lana. Daarnaast doet het IT-team ook DigiD-audits, dashboarding voor klanten en SOC en ISAE trajecten. Deze assurance opdrachten vindt Lana heel interessant. “Dit zijn grotere audits, gericht op verschillende IT-gerelateerde processen binnen bedrijven”, vertelt ze. “Je gaat dan dieper in op bepaalde IT-vraagstukken, denk bijvoorbeeld aan capaciteitsmanagement en informatiebeveiliging. Hiervoor hebben we intensiever contact met ondernemers, dat maakt het nog leuker.”

 

 

”Je kunt blijven leren en groeien in het vak. Daarom heb ik juist voor dit vak gekozen”

 

 

Ingewikkeld

“Voor ondernemers is IT vaak geen prioriteit, dat snap ik wel”, gaat Lana verder. “Het wordt soms gezien als iets ‘vaags’ en complex, wat meer ter ondersteuning van de bedrijfsvoering dient. Daarnaast zijn de audits op sommige aspecten vrij diepgravend, maar dat is ook belangrijk. Mensen zien vaak pas hoe belangrijk goede IT security is als het een keer misgaat, bijvoorbeeld met een datalek.” Joanknecht ondersteunt ondernemers in alle aspecten van IT. “We willen dat het werkbaar blijft voor ondernemers en proberen realistische eisen te stellen aan de IT-omgeving van een bedrijf”, stelt Lana. “We werken met veel verschillende bedrijven en bij elk bedrijf is het weer anders. Dat maakt het werk zo interessant.”

 

Bootcamps

Naast haar werk geeft Lana bootcamps. “Op dit moment is dat alleen nog voor vriendinnen, maar dat wil ik misschien in de toekomst gaan uitbreiden”, vertelt ze enthousiast. “Ik krijg zo veel energie als ik een bootcamp geef. Het is leuk om te zien dat mijn vriendinnen iedere week vol enthousiasme meedoen. Ik probeer ze steeds verder te pushen naar betere prestaties. Als een vriendin mij de volgende dag appt dat ze spierpijn heeft van de bootcamp, dan is het geslaagd”, zegt ze lachend. Daarnaast luistert Lana veel muziek en borrelt ze graag met vriendinnen. “Ik ben eigenlijk altijd ergens mee bezig, ik zit nooit stil.”

 

Dat past goed bij haar functie in de IT. De technologie, en daarmee haar functie als IT-auditor, verandert snel. Lana: “Omdat het zo in ontwikkeling blijft, is geen dag hetzelfde. Je kunt blijven leren en groeien in het vak. Daarom heb ik juist voor dit vak gekozen.”

 

Vragen? Lana Ebergen beantwoordt ze graag. Stuur Lana een e-mail. Meer weten over werken bij Joanknecht? Lees de verhalen van onze collega’s.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday