Edwin Vogel: ”Complexe assurance-klussen roepen het beste in mij op”

Edwin Vogel: “Complexe assurance-klussen roepen het beste in mij op”

9 mei 2019

“Ik ben in 2004 bij Joanknecht begonnen als jonge registeraccountant. Ik was al snel eindverantwoordelijk voor diverse controleopdrachten. Door mijn ervaring bij één van de grote kantoren zat ik vol met ideeën over hoe de controleaanpak beter kon. Ik ben vervolgens met het management gaan praten en zij stonden open voor verbetering: ‘Doe maar een voorstel’. Zo is de cultuur hier: voor een goed idee is altijd ruimte” vertelt Edwin Vogel.

Edwin Vogel is audit partner bij Joanknecht, het bevalt hem goed: “Ik zit hier nu vijftien jaar, ben al tien jaar één van de partners. Joanknecht is een dynamische club, we hebben veel leuke plannen voor de toekomst. We proberen voorop te lopen, maar zijn toch wel selectief in wat we wel en niet doen.”

 

Complexe assurance-klussen roepen het beste in mij op

Edwin vertelt enthousiast over zijn functie: “Ik werk binnen de discipline assurance, één van onze takken van sport. Daar ben ik eindverantwoordelijk voor de controle van de jaarrekening van een groep klanten. Daarnaast ben ik ook wel een beetje de ‘vakidioot’. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om nieuwe wet- en regelgeving te vertalen naar handzame praktijkrichtlijnen.”

 

“En wat ik nog veel leuker vind: complexe assurance-problemen bij klanten oplossen. Ik word vaak uitgenodigd om hierover mee te denken. Ik ga graag vanuit de ‘taaie theorie’ naar praktische oplossingen, dan kun je ook creatief zijn. Veel mensen vinden regels belemmerend, ik zie het juist als uitdaging om er iets werkbaars van te maken. Als we in de controle bij een klant bijvoorbeeld de IT-omgeving niet betrouwbaar genoeg vinden, moeten we op een alternatieve manier toch die zekerheid vinden.”

 

IT is belangrijk bij Joanknecht

“Binnen de afdeling Assurance hebben we een grote IT-audit club. In het kader van jaarrekeningcontrole testen ze onder andere de betrouwbaarheid van IT-systemen bij bedrijven. Dat doen ze ook voor overheden, de DigiD-assessments in overheidsportals bijvoorbeeld. Die portals moeten overheden jaarlijks laten testen door een externe partij. We hebben daarnaast een robotoplossing voor financiële planning, zodat systemen relevante data uitwisselen en op de juiste manier zijn gekoppeld.”

 

Veel nevenactiviteiten

Edwin is naast zijn functie bij Joanknecht actief op andere vlakken. “Ik ben docent Externe Verslaggeving op Nyenrode, ik geef les aan 20-25 studenten in de masterfase die ook al aan het werk zijn bij een accountantskantoor. Die zijn erg leergierig, enthousiast en ze komen met interessante praktijkvoorbeelden.”

 

“Het lesgeven helpt mij om mijn vakkennis op peil te houden, je moet immers antwoorden op de vragen kunnen geven. Maar het is ook een visitekaartje voor Joanknecht natuurlijk!”

 

Internationaal actief

Edwin heeft een groot internationaal netwerk, met een goede verklaring. “Ik ben een zogenaamde ‘World Board Member’ van PrimeGlobal, een wereldwijd samenwerkingsverband van meer dan 300 aangesloten accountantskantoren in ongeveer 80 landen. Al kort nadat ik bij Joanknecht begon, werd ik één van de vertegenwoordigers van ons kantoor bij PrimeGlobal. Sinds 2016 heb ik ook een bestuurlijke rol.”

 

“Dankzij mijn rol bij PrimeGlobal heb ik een groot internationaal netwerk. Als onze Nederlandse klanten ondersteuning in het buitenland nodig hebben, kunnen we snel helpen. Dat kan ver weg zijn, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland of België. Andersom levert het Joanknecht interessante klussen uit het buitenland op, natuurlijk.”

 

“Joanknecht is een dynamische club die volop in beweging is en die jou als werknemer alle kansen biedt om invulling te geven aan je eigen rol. Je komt bijvoorbeeld het bedrijf binnen in de rol van assistent-accountant of manager, maar als je de ambitie hebt om die invulling anders te doen is daar heel veel ruimte voor. Dan moet je wel zelf het initiatief nemen, maar als je een goed idee hebt is daar altijd ruimte voor. Dat merkte ik wel toen ik hier begon.”

 

Meer weten? Stuur Edwin gerust een e-mail of een berichtje via LinkedIn. Meer weten over werken bij Joanknecht? Lees de verhalen van onze collega’s.