Continu leren in de accountancy: “Bij Joanknecht krijg je als accountant geen tunnelvisie”

Continu leren in de accountancy: “Bij Joanknecht krijg je als accountant geen tunnelvisie”

18 april 2019

Job van den Heuvel is voor onze klanten actief in de rol van tekenend accountant op assurance opdrachten. Maar hij doet veel meer dan dat. Job is onze interne compliance officer, houdt zich nadrukkelijk bezig met vaktechniek en is examinator bij de postmaster opleiding tot Registeraccountant aan Tilburg University. Tijd om wat meer te weten te komen over Job.

Job van den Heuvel is accountant adviseur bij Joanknecht, hij heeft het er goed naar zijn zin: “Voor mij persoonlijk is dat prettig werken: leuke klanten en collega’s. Ik zit al lang in het accountancy vak, maar tunnelvisie wordt in deze cultuur wel voorkomen. Je bent elke dag weer bezig met je ontwikkeling. Continu leren. Joanknecht is een mooi kantoor, met een mooie mix aan klanten. Vergeleken met andere accountantskantoren zijn we erg innovatief bezig. We hebben een open cultuur waarin kwaliteit belangrijk is, en waar we elkaar aan durven te spreken als het niet goed gaat.”

 

Focus op kwaliteit

“De rol van tekenend accountant assurance betekent dat ik eindverantwoordelijk ben voor het beheer van grotere klanten. Dat varieert van familiebedrijf tot private equity, maar bijvoorbeeld ook culturele instellingen. Ik zet mijn handtekening onder verklaringen, daar moet je afgestudeerd Registeraccountant voor zijn en vervolgens naar die rol doorgroeien. Daarnaast ben ik compliance officer, ik moet toezicht houden op het kwaliteitsbeheersingsstelsel dat we voor onszelf hebben opgesteld. Alle lastige casussen komen op mijn bordje, maar dat maakt het wel uitdagend. Het is altijd interessant, maar kan complex zijn. De rol van compliance officer is belangrijk, we moeten ons stelsel goed bewaken natuurlijk. Verschillende externe organisaties toetsen ons immers.”

 

“Ik ben nu 17 jaar in dienst bij Joanknecht, toen ik hier begon zag de wereld er heel anders uit. Maar die dynamiek maakt het wel interessant. Destijds werd ik opgeleid als brede adviseur, maar nu is specialisatie juist belangrijker geworden om uiteindelijk de controleopdrachten kwalitatief op een hoog niveau te kunnen doen. Dat is wel het leuke aan het vak vind ik, het is erg dynamisch.”

 

Interessante dynamiek

“De druk van wet- en regelgeving neemt bijvoorbeeld toe, ik vind het persoonlijk wel uitdagend om daar niet teveel de nadruk op te leggen. We moeten goede controles uitvoeren, maar ook toegevoegde waarde voor de klant leveren. Dat spanningsveld maakt het uitdagend, zodat het niet alleen afvinken is maar ook nadenken wat je extra kunt doen voor de klant. Je kijkt als accountant bij veel verschillende organisaties in de keuken, niet alleen commerciële organisaties. Dat maakt het erg interessant.”

 

Betrokken bij onderwijs en leren

“Het samenwerken met collega’s van Joanknecht is erg leuk, het is een jonge club en echt een ‘lerende’ organisatie. Ik doe zelf nog veel in het onderwijs, ik neem examens af op Tilburg University en gaf in het verleden colleges. Je ontwikkelt jezelf, maar ook collega’s en studenten.”

 

“Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij het onderwijs op de universiteit, je wordt medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van de opleiding. Ik hou ervan om met kandidaten een goed gesprek op niveau te hebben. We zijn bij Joanknecht zelf begeleider voor het praktijkdeel van de Registeraccountant-opleiding, collega’s kunnen het praktische deel van hun opleiding dus hier incompany doen. Je wordt dan niet begeleid door iemand die ver weg zit, maar iemand die vlakbij is en goed benaderbaar. Dat is ook wel praktisch.”

 

Nog steeds kansen en mogelijkheden na al die jaren

“Bij Joanknecht ben je verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling, als je vooruit wilt kun je het ver schoppen. Je kunt je eigen carrière hier uitstippelen, en daarom zit ik hier na 17 jaar nog steeds. Je functie is niet in beton gegoten, de wereld verandert ook continu natuurlijk. Als je behoeftes veranderen, pas je je carrièrepad aan. Als mens ben je immers continu in beweging. Dat houdt het leven interessant, inclusief je werk.”

 

Meer weten? Stuur Job gerust een e-mail of een berichtje via LinkedIn.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday