Jeroen Vervoort: Van IT-audits naar IT-Services

Jeroen Vervoort: Van IT-audits naar IT-Services

zomer 2019

“Ik was als kind altijd al met IT bezig. Als mensen in de straat computerproblemen hadden, klopten ze bij mij aan. Het is logisch dat als je iets leuk vindt, je daarin ook verdergaat.” Jeroen Vervoort is medewerker business & ICT en IT-auditor bij Joanknecht. Vanaf zijn stage bij Joanknecht is hij flink gegroeid. Volgens Jeroen heb je je ontwikkeling bij Joanknecht zelf in de hand: “Je krijgt bij Joanknecht veel vrijheid, ik vind dat belangrijk. Je staat zelf aan het roer van je ontwikkeling. Als je met een plan komt, krijg je de ruimte. Dat spreekt me heel erg aan, zeker in combinatie met de pionierende en innovatieve cultuur.”

Boven verwachting interessant

Jeroen begon zijn IT-loopbaan dus bij de computerproblemen van de buren en besloot er zijn vak van te maken: “Ik ben de opleiding Bedrijfskundige Informatica gaan doen aan Fontys Hogescholen, een koppeling tussen IT en bedrijfskunde. Het is in principe een IT-opleiding, waarbinnen je kiest voor een specialisatie. Ik vond bedrijfskunde interessant. Zo had  ik het beste van beide werelden. De andere specialisaties legden voor mij te veel nadruk op één onderwerp.Ik wist zelf nog niet precies wat ik wilde. Ik had voor mijn  stage niet verwacht dat ik bij een accountantskantoor terecht zou komen, maar Joanknecht had een interessante opdracht over de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Joanknecht wilde weten hoe er met die wet omgegaan moest worden. Ik heb daarover een advies geschreven. Zo leerde ik het bedrijf goed kennen.”

 

Kansen en keuzes

“Mijn beeld van een accountantskantoor was eerlijk gezegd wel stoffig. Maar de praktijk bleek heel anders. Joanknecht is een hele informele en vooruitstrevende organisatie. Als je een IT-opleiding hebt gedaan, ben je breed opgeleid. De technische kennis moet je in de praktijk opdoen. Toen Joanknecht me een functie aanbood voor de interne IT, hoefde ik daarover niet lang na te denken. Het was voor mij een mooie manier om mijn IT-kennis naar een hoger niveau te tillen. Dat heb ik twee jaar gedaan. Bij Joanknecht krijg je veel vrijheid om te pionieren en experimenteren met nieuwe technologieën. Zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met een datavisualisatieplatform, oorspronkelijk voor intern gebruik. Dat vond ik zo interessant, dat ik me er helemaal op heb gestort. Vanuit daar is de verschuiving ontstaan van het technische IT-gedeelte naar de bedrijfskundige IT-kant. Dat vond ik gaaf, daarvoor heb ik immers gestudeerd.”

 

Weer in de schoolbanken

Jeroen begon zijn activiteiten bij klanten met IT-audits in het kader van de jaarrekeningcontrole. Daar hoorde ook een opleiding bij: Executive Master of IT Auditing aan TIAS. Jeroen legt uit: “Toen ik twee jaar bij Joanknecht werkte, wilde ik weer een opleiding doen, terwijl ik na mijn afstuderen had gezegd dat ik dat nooit meer zou doen, haha. De aanleiding van IT-audits is vaak ‘omdat het moet van de wet’, maar persoonlijk vind ik het leuk dat je de processen bij klanten echt naar een hoger niveau kunt tillen.”

 

De toekomst

“We gaan van IT-audits steeds meer naar IT-Services: waarde toevoegen bij een klant. We proberen hierbij te zoeken naar de vraag die achter de vraag ligt. Een klant wil bijvoorbeeld geen dashboard, maar is op zoek naar inzicht. De kennis die we zelf door experimenteren hebben opgedaan, bieden we aan onze klanten aan. We dagen onszelf uit om steeds naar de toekomst te kijken. De kennis die we intern hebben ontwikkeld, kunnen we vervolgens gebruiken om klanten verder te helpen, zoals bij het datavisualisatieplatform. We zien zoiets niet als een losstaand stukje software, maar als een verlengstuk van de klant.

 

”We helpen de klant met het interpreteren van alle data. Dat is onze toegevoegde waarde.”

 

 

We zoeken hierbij naar patronen om bepaalde voorspellingen te kunnen doen. Dit kunnen financiële, operationele en ook commerciële analyses zijn. Die informatie zat tien jaar terug al in het systeem, maar we gebruiken deze nu slimmer. Door de samenwerking met financials, data-analisten en technische mensen kun je voor een klant echt het verschil maken. De droom die ik destijds bij de start van mijn opleiding had, werken in de wereld van IT en bedrijfskunde is nu dus uitgekomen. Werken bij onze interne IT-discipline verhoogde mijn technische kennis. Hierdoor heb ik mijn focus verlegd van intern naar extern. Zo kon ik naar klanten gaan. In de praktijk ontdekte ik vervolgens dat de IT-wereld groter is dan het auditen. Alles valt hier op zijn plaats.”

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie zomer 2019, gedrukt in juni 2019. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday