Joris van Dijk: de accountant als business coach

Joris van Dijk: de accountant als business coach

6 januari 2020

Energiek, gedreven en de ondernemer willen helpen met het verbeteren van zijn business. Maak kennis met Joris van Dijk, afdelingsmanager in de discipline Accountancy, waar wij samenwerken met onze niet-controleplichtige klanten. Als business coach is Joris een bekend gezicht bij veel (familie)bedrijven. Sinds 1 januari 2020 is Joris partner bij Joanknecht.

De twee rollen van Joris

Joris is adviseur voor ondernemers. Hij vindt het belangrijk om met klanten in gesprek te zijn. “Dan hoor je geluiden en eigen visies van klanten waar je zelf nog niet aan hebt gedacht.” Joris wil niet voor de klant denken, maar met hem in gesprek blijven. Binnen onze accountancydiscipline gebruikt Joris de ervaringen en inzichten van klanten om de dienstverlening verder uit te bouwen.

 

Want naast adviseur voor klanten is Joris ook manager in deze discipline. De combinatie van deze twee rollen maakt het werk interessant. Kloppende cijfers waar hij als accountant naar streeft, zijn voor een ondernemer ogenschijnlijk minder relevant. Maar het blijkt een noodzakelijk middel te zijn om samen met de ondernemer te streven naar continue verbeteringen voor de onderneming. Dat is de rol van coach: steeds het gesprek aan te gaan met de ondernemer en hem of haar te coachen naar zijn doelen.

 

Joris vertelt: “Ondernemers komen tot inzicht dat, juist door die actuele cijfers, zij ook kritische vragen van hun accountant mogen verwachten. Klanten die hier voor open staan, reageren goed op deze kritische vragen. De accountant houdt hem of haar scherp en daagt uit om samen aan het businessplan te werken. Klanten ervaren dat ze daar echt iets aan hebben. Maar, zo vertelt Joris, er zijn ook ondernemers die je nog moet overtuigen dat we op deze manier kunnen samenwerken; Dat dit ook is wat een accountant doet. En dat ziet Joris als één van de uitdagingen van zijn werk. Door met ondernemers in gesprek te blijven kan Joris hen langzaamaan – de één sneller dan de ander – overtuigen van deze nieuwe werkwijze en de voordelen die het kan bieden.

 

Business Coaching

Joanknecht wil een kantoor zijn dat zich richt op haar adviesrol. Niet op het verwerken van administraties. “We hebben de sterke visie dat we actief met de ondernemer en zijn onderneming bezig willen en moeten zijn, om zo elkaar te versterken. Door middel van Business Coaching zijn we het financiële geweten van de ondernemer. Met actuele informatie die op een zo eenvoudig mogelijke manier verkregen wordt, focussen we ons op de onderneming. Automatisering [van de boekhouding, red.] en inzicht speelt hierin een belangrijke rol. Daardoor kunnen we tussentijds goede informatie geven en daarover met de ondernemer praten. Basis van deze gesprekken zijn de doelstellingen waar je je op richt, bijvoorbeeld omzet, marges of investeringen.”

 

Business Coaching vraagt van het team om de focus te verleggen van het kloppend maken van business informatie naar een focus op klantcontact, waarbij met de klant gesproken wordt over zijn of haar onderneming. Van ondernemers vraagt het ook om op een andere manier te werken: ofwel de financiële omgeving wordt volledig uitbesteed aan Joanknecht, ofwel de boekhouding dient door de ondernemer zelf of zijn boekhouder tijdig bijgewerkt te worden. Deze ondernemers zijn gebaat bij een goede automatiseringsoplossing, die helpt om eenvoudig en tijdig de administratie bij te werken.

 

Joris vertelt: “Ondernemers die kiezen om met ons op een andere manier te werken, kijken ook op een andere manier naar de jaarrekening. Door gedurende het boekjaar samen al actief aan de kwaliteit van de cijfers te werken, wordt de jaarrekening voor het verkrijgen van inzicht voor de ondernemer een stuk minder relevant en interessant. Het doel is niet meer het opleveren van een jaarrekening, het doel is de juiste besluiten met elkaar te kunnen nemen.” Dit sluit aan op onze visie dat de jaarrekening maar een onderdeel is van de continue samenwerking tussen Joanknecht en klant.

 

Twee vliegen in één klap

Dat deze manier van werken voor de ondernemer voordelen oplevert, illustreert Joris met een anekdote. Hij werd laatst bij een klant uitgenodigd, de ondernemer is een bedrijf aan het opzetten en hij gaf aan dat hij managementinformatie mist. Aan tafel sprak Joris de ondernemer en zijn boekhoudster. Zij geeft aan: “hij wil wel managementinformatie, maar ik zit te wachten op de jaarrekening en ik weet niet wat er gebeurt tussen het moment dat ik de administratie oplever en de jaarrekening ontvang.” Een mooie gelegenheid om de twee zaken die centraal staan binnen Business Coaching op een goede manier te combineren. “We gingen met elkaar aan de slag. Nu is er geen verrassing meer in de jaarcijfers én krijgt de ondernemer managementinformatie en bijbehorende coaching om zijn doelen te halen.” Van dit voorbeeld heeft Joris opnieuw het inzicht gekregen dat de wijze waarop met klanten samengewerkt wordt regelmatig met de klant besproken moet worden. Aan ons de uitdaging om dit pro-actief te blijven doen.

 

Werken bij Joanknecht

Joris vindt het leuk om klanten verder te helpen, zodat de klant goede besluiten kan nemen voor zijn onderneming. Wat hij daarnaast leuk vindt is om inefficiëntie zoveel mogelijk uit werkprocessen te halen, zowel binnen Joanknecht als bij de klant.

 

Typisch Joanknecht is dat we laagdrempelig zijn. Niet alleen bij de collega’s onderling, maar ook voor klanten om in contact te komen met Joanknecht en voor niet-klanten om kennis te maken met Joanknecht. Wij investeren ook graag in die kennismaking en we werken er zelf actief aan om die drempels lager te maken. Bijvoorbeeld door te werken met eerstelijnsvragenbudgetten, maar ook door bijvoorbeeld demonstraties over hoe je op een moderne wijze je boekhouding voert.

 

Vragen? Joris van Dijk beantwoordt ze graag. Stuur Joris een e-mail. Meer weten over werken bij Joanknecht? Lees de verhalen van onze collega’s.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday