Rinke Pennings: van topsporter tot senior medewerker accountancy

Rinke Pennings: van topsporter tot senior medewerker accountancy

16 augustus 2021

Rinke Pennings is senior medewerker accountancy bij Joanknecht. Direct na zijn bachelor small business and retailmanagement begon hij bij Joanknecht. Op het eerste oog geen voor de hand liggende keuze, maar hij voelt zich helemaal thuis. Rinke: “Accountancy is een heel mooi vak waarin ik me steeds verder kan ontplooien.”

Hij bewandelde een bijzonder pad. Na het behalen van zijn VWO diploma koos Rinke voor een voetbalcarrière. “Ik voetbalde in de jeugdopleiding bij PSV en kwam uiteindelijk bij FC Eindhoven terecht”, vertelt hij. Daar speelde hij een jaar in de Jupiler League, wat tegenwoordig de Keuken Kampioen Divisie heet. De jaren daarna speelde hij bij FC Den Bosch en een aantal clubs uit Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Uiteindelijk belandde hij in Litouwen. “Daar was het heel koud en ik was ver weg van familie en vrienden”, blikt hij terug. “Mede daardoor besloot ik het voetbal achter me te laten en terug te gaan naar Nederland.”

 

”Een klant echt op weg kunnen helpen met een advies, dat doe ik het liefst”

 

Groei door opleidingen

“Ik heb met voetballen een hele leuke tijd gehad, maar ik was me er wel altijd van bewust dat er meer is dan alleen de sport”, gaat hij verder. Eenmaal thuis begon hij al snel aan zijn hbo-opleiding. “Dat verliep allemaal goed”, zegt Rinke. “Na het behalen van mijn diploma kwam ik via via met Joanknecht in contact. Van beide kanten kwamen enthousiaste reacties en zodoende ben ik begonnen binnen het accountancyteam.” Na een half jaar begon Rinke meteen met de volgende studie: de post bachelor accountancy and controlling. “Die heb ik vorig jaar zomer afgerond. In september start ik met de pre master controlling.”

 

Contact met collega’s en klanten

Als senior medewerker accountancy is Rinke voornamelijk bezig met het opstellen en bespreken van jaarrekeningen en het adviseren van klanten. ‘’Een klant echt op weg kunnen helpen met een advies, dat doe ik het liefst”, zegt hij. “Heb ik zelf niet direct het antwoord op een vraag voorhanden, dan leg ik het vraagstuk bijvoorbeeld neer bij een collega van een ander team. Joanknecht beschikt namelijk over een hoop specialisten met enorm veel expertise.’’ Daarnaast coördineert hij de derden verklaringen voor klanten die een NOW subsidie hebben aangevraagd in verband met corona, houdt hij zich bezig met de werving en selectie van nieuwe collega’s en doet hij een stukje acquisitie. “Het is een divers takenpakket en dat maakt het ook zo leuk”, vertelt hij. “Ik heb heel veel contact met collega’s en klanten, daar krijg ik energie van.”

 

Rinke heeft een duidelijk doel voor ogen, hij wil doorgroeien tot Register Controller (RC). “De opleiding tot register controller heeft heel veel raakvlakken met de werkzaamheden die ik op dit moment doe”, zegt hij. “Deze opleiding is deels op het bedrijfsleven gericht, bijvoorbeeld voor de functie als controller binnen bedrijven. Ik merk dat er ook binnen de accountancy heel veel vraagstukken zijn op dit gebied. Met deze opleiding kan ik daar nog beter op inspelen en waarde toevoegen voor de klant.”

 

“Het nieuwe pand is een warme en sfeervolle ontmoetingsplek geworden. Dit past helemaal bij de waarden die Joanknecht wil uitdragen.”

 

Ruimte voor nieuwe ontwikkelingen

“Bij Joanknecht is altijd ruimte voor nieuwe initiatieven binnen de markt”, gaat hij verder. Joanknecht houdt zich bijvoorbeeld ook bezig met IT- en HR-services voor ondernemers. “Als medewerkers affiniteit hebben met een mogelijke nieuwe dienst en klanten er behoefte aan hebben, dan krijgen we bij Joanknecht ruimte om nieuwe initiatieven verder te ontwikkelen”, stelt hij. “Dat maakt het voor mij – als iemand zonder vooropleiding in de accountancy – extra interessant.”

 

Zijn gezin op één

Naast zijn werk en opleiding is Rinke vader van zijn tweejarige zoon Mick. “Het is best een uitdaging om naast een drukke baan en opleiding ook nog een leuke, gezellige vader en partner te zijn”, lacht hij. “Maar dat is voor mij wel heel belangrijk. Het gezin staat altijd op één, de rest probeer ik daar zo goed mogelijk omheen te plannen. Gelukkig vind ik mijn werk echt heel leuk om te doen. Dan is het een stuk minder erg om ’s avonds, als Mick slaapt, nog even mijn laptop open te klappen. Daarnaast merk ik dat de uren die ik nu maak, zowel in het werk als voor de opleiding, ook iets opleveren. Ik leer elke week en maand weer iets nieuws. Dat geeft veel nieuwe energie.”

 

Vragen? Rinke Pennings beantwoordt ze graag. Stuur Rinke een e-mail. Meer weten over werken bij Joanknecht? Lees de verhalen van onze collega’s.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday