“Dat fanatieke uit mijn hobby neem ik mee naar mijn werk.”

“Dat fanatieke uit mijn hobby neem ik mee naar mijn werk.”

16 september 2022

Bas Sanders vertelt over zijn verdwenen vooroordelen over ons vak en ringen die in de lava moeten belanden. Want Bas is groot fan van Lord of The Rings.

Tijdens mijn stage kreeg ik de ruimte om op andere afdelingen van Joanknecht te kijken. Eén van die afdelingen hield zich bezig met Finance & IT. We raakten in gesprek, ik vond het tof en we zagen allebei kansen. Best bijzonder, want tot die tijd zag ik accountancy vooral als een vakgebied van controleren en achteromkijken, terwijl ik liever vooruitkijk.

 

Nu doe ik beide, heb ik veel afwisseling in klanten en vraagstukken en krijg ik de ruimte om mezelf te ontwikkelen. Ik zit niet vast aan één type werk. Als ik iets zie wat me interesseert, kan ik dat gewoon oppakken.

 

De hobby die bijna niemand ziet aankomen

Ik ben een fantasy-film liefhebber, een beetje een nerd zelfs. Het klassieke, mystieke gevoel van die films spreekt me heel erg aan. En Lord Of The Rings vind ik helemaal geweldig. Ik heb al die films wel 4 of 5 keer gezien. Nee, naspelen in kostuums en zo doe ik niet. Dat gaat me net te ver. Maar ik weet er wel echt alles van. Ik speel online quizzen over de films met vrienden. Dat gaat hard tegen hard. Eén komma verkeerd en je antwoord is gewoon keihard fout. Jammer joh.

 

Die mentaliteit, dat alles willen weten, dat fanatieke, neem ik ook mee naar mijn werk. Dat komt ook uit mijn andere hobby: sport. Ik moet winnen. In die film gaat het over een belangrijke opdracht die volbracht moet worden. Zo zie ik de taken voor onze klanten ook. Ik voel een soort plicht, een eer om die af te maken. Als team, met elk zijn eigen kwaliteiten, net als de groep die in deel 3 van de films die ring in de lava moet krijgen.

 

Geen hiërarchie

Zo’n hobby is niet iedereens ding, maar niemand hier zal je erom uitlachen ofzo. Daar is de sfeer te goed voor, er loopt hier nog niet één Orc, eh… hork. We gaan nogal informeel met elkaar om. Van junior tot partner. Dat vind ik ook altijd mooi om te vertellen als ze op een feestje vragen waar ik werk. Als ik Joanknecht noem kijken ze me een beetje vaag aan en merken dan heel scherp op “Dat is toch een accountantskantoor?”. En dan vertel ik over hoe onze organisatie eruitziet, wat we doen en hoe we met elkaar omgaan.

 

Want er is hier geen hiërarchie. Je kunt tegen een partner net zo open en eerlijk zijn als tegen een collega. Zelfs als je nog een echte junior Hobbit bent. Dus je kunt ook vragen stellen of kritische kanttekeningen plaatsen. Dat houdt je nieuwsgierig en helpt je te groeien, waardoor je weer meer verantwoordelijkheid krijgt, enzovoorts. Zo gaat groeien eigenlijk vanzelf, heel natuurlijk, net zoals bij Frodo die in de boeken steeds wijzer, dapperder en beter wordt.

 

Soft Skills

Wat ik ook bijzonder vind is de aandacht voor soft skills. Je werkt met cijfers, maar ook met klanten waar je mee communiceert. Bij mij zagen ze op dat gebied talenten. Ze gaven aan dat als ik die zou trainen, ik nog beter zou worden als professional. Ze kijken vooral naar je als mens en minder naar papiertjes. Al houdt mij dat ook niet tegen om volgend jaar weer de schoolbanken in te duiken. En nou maar hopen dat ik aan het eind van die opleiding niet te horen krijg “You shall not pass!”.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday