Gavin Vree: “Het persoonlijke verhaal van de klant staat altijd voorop, zo maken wij het verschil”

Gavin Vree: “Het persoonlijke verhaal van de klant staat altijd voorop, zo maken wij het verschil”

2 maart 2022

Gavin Vree is belastingadviseur bij Joanknecht. Hij is gespecialiseerd in vermogensoverhevelingen in familieverband, bijvoorbeeld bij een bedrijfsoverdracht of een nalatenschap. “Ik zorg voor de fiscale en juridische begeleiding. Daarbij zijn familiaire aspecten zoals een goede gezinsdynamiek voor mij net zo belangrijk als de exacte cijfers.”

Joanknecht staat bekend om het grote aantal familiebedrijven in de klantenportefeuille. “Verschillende accountants en belastingadviseurs zijn bij ons bezig met de processen binnen een familiebedrijf. Ik zit wat dat betreft meer aan de kant van de eigenaren”, vertelt Gavin. “Ik kijk bijvoorbeeld hoe een familiebedrijf – en vermogen op zich – een rol in het gezin kan spelen. Het kan aan de ene kant heel fijn zijn om veel vermogen te hebben, maar aan de andere kant brengt het ook verantwoordelijkheden, zorgen, keuzes en soms zelfs risico’s met zich mee.”

 

Empathische voelsprieten

Zo kunnen ouders zitten met vragen als: ontneem ik de ambities bij mijn kinderen omdat er altijd geld genoeg is? En zijn de vrienden van mijn kinderen echte vrienden of hebben zij een dubbele agenda? Hoe maak ik mijn kinderen hier weerbaar genoeg tegen? “Er komen heel veel vragen kijken bij vermogen binnen gezinnen. Ik vind het heel interessant om op dat gebied te acteren en mensen daarin verder te helpen.”

 

Om ondernemers goed bij te staan, heeft Gavin niet alleen vakkennis, maar ook sociale vaardigheden nodig. Empathische voelsprieten noemt hij het zelf. “Ik geloof niet in een one-size-fits-all benadering, iedere klant krijgt een maatwerk oplossing”, stelt hij. “Daarvoor is het belangrijk dat de klant zich comfortabel genoeg voelt om zijn of haar hele verhaal te vertellen en eerlijk aan te geven wat de wensen zijn. Naar aanleiding van deze gesprekken met ondernemers ga ik zo nodig met de betrokken advocaten, notarissen en andere adviseurs om tafel om te zorgen dat we alles optimaal vastleggen.”

 

Uitdagend vakgebied

Het persoonlijke verhaal en de wensen van de ondernemer zijn voor Gavin altijd het uitgangspunt. “Ik durf moeilijke onderwerpen, zoals een mogelijk overlijden, bespreekbaar te maken”, zegt hij. “Ik vind het belangrijk  dat dit goed geregeld is voor ondernemers en hun naasten en daar horen deze gesprekken bij. Het is een uitdagend maar ook een heel interessant vakgebied”, gaat hij verder.

 

“In dat soort gesprekken is niet alleen de ondernemer veel aan het woord, maar ook zijn of haar partner. De partner krijgt inzicht in het vermogen en dat stelt hen vaak gerust. De partner weet wat te doen als de ondernemer wegvalt. Daarnaast wordt door deze gesprekken de drempel om bij Joanknecht aan te kloppen met vragen ook steeds kleiner”, vertelt Gavin. “Iemand goed verzorgd achterlaten is meer dan alleen vermogen nalaten. Gesprekken met onder andere Joanknecht zijn belangrijk om alles goed vast te leggen. Zo weten naasten ook waar zij aan toe zijn, ook dat hoort bij de nalatenschap. ”

 

Meerdere generaties

“Sommige ondernemers in familiebedrijven zijn al meerdere generaties klant bij ons. De vader heeft dan in het verleden het stokje overgedragen en nu staan zijn kinderen weer voor dezelfde keuzes. Dat is echt heel bijzonder”, stelt Gavin. “Het laat zien dat klanten blij zijn met onze dienstverlening. Ik probeer niet alleen met belastingbesparing bezig te zijn, maar echt een vertrouwenspersoon te zijn en als klankbord te fungeren.”

 

Ondernemers en hun families helpen om richting te geven in lastige situaties, dat vindt Gavin het mooiste aan zijn werk. Al op jonge leeftijd is het zaadje gepland om hiermee aan de slag te gaan. “Als kind ben ik in mijn directe omgeving met een overlijden geconfronteerd.  Ik heb dus al vroeg gezien dat men een bepaalde relatie heeft ten aanzien van vermogen en wat de impact van een openvallende nalatenschap is op familieverhoudingen”, blikt hij terug. “Dat heeft mij altijd gefascineerd en ik heb hier inmiddels mijn werk van gemaakt.”

 

Interessant snijvlak

Toen ik ging oriënteren welke studie ik wilde doen, heb ik mij eerst op de notariële kant gericht, specifiek personen- en familierecht. Dat was het toch niet helemaal. Uiteindelijk ben ik bij fiscaal recht uitgekomen. Binnen de fiscaliteit bestaat het onderdeel estate planning waarbij de nadruk ligt op belastingen over schenkingen en erfenissen.” Dat bleek zijn droombaan. “Hierin komt alles samen, zowel vrolijke zaken als schenkingen en bedrijfsoverdrachten, als emotionele zaken als echtscheidingen en erfenissen. Dat snijvlak vind ik het meest interessant”, stelt hij.

 

Na zijn opleiding fiscaal recht heeft Gavin ook de studie notarieel recht afgerond. Die kennis komt van pas in zijn werk. “Ik vind het binnen Joanknecht heel fijn dat je echt de ruimte krijgt om te doen waar je goed in bent. Iedereen wordt op die manier in zijn of haar eigen kracht gezet.”

 

Tuineren

Na zijn werk is Gavin vaak in zijn tuin te vinden. “Wij hebben een groot stuk grond bij ons huis. Ik ben heel graag buiten in de tuin bezig, dat is een kant die mensen niet van mij verwachten. Ik loop bijna iedere dag wel op mijn klompen in een overall en we hebben een tractor waarmee ik over het land kan rijden”, lacht Gavin. “Daar geniet ik echt van.”

 

Vragen? Gavin Vree beantwoordt ze graag. Stuur Gavin een e-mail. Meer weten over werken bij Joanknecht? Lees de verhalen van onze collega’s.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday