Wat doe je als controleleider bij Joanknecht?

Wat doe je als controleleider bij Joanknecht?

Controleleider bij Joanknecht zijn betekent dat je mag werken voor een breed scala aan klanten binnen de Brainportregio. Dat maakt de functie erg dynamisch en divers. Je bent nooit uitgeleerd! Benieuwd wat deze functie inhoudt en met welke taken een controleleider zich bezighoudt? We geven graag antwoord op een aantal van deze vragen, zodat jij een beter beeld krijgt van de functie controleleider bij Joanknecht.

Wat is een controleleider?

Als controleleider bij Joanknecht maak je onderdeel uit van ons assurance team. Voor elke klant werk je met andere collega’s samen. Samen met je team breng je het gehele bedrijfsproces in kaart aan de hand van verschillende stappen en vaste procedures. Jouw taak als controleleider is het gehele controleproject van a tot z te coördineren

 

Bij iedere opdracht ben je verantwoordelijk voor de controle van de jaarrekening. Je hebt een brede klantportefeuille. Van dienstverlening tot productie, van agrarisch tot retail. Je werkt voor en met ondernemers en hun ondernemingen in elke levensfase. In deze relatie sta je in continue verbinding met hen. Als controleleider ben je daarom het eerste aanspreekpunt voor de klant en het team. Je stuurt het controleteam aan, zorgt ervoor dat het hele controleproces soepel verloopt en je houdt de planning en het budget nauw in de gaten.

 

Met welke taken houdt een controleleider zich bezig?

Als controleleider houd je je met name bezig met het controleren van jaarrekeningen van (controleplichtige) klanten. Waar je als assistent voornamelijk uitvoerend bezig bent, houd je je als controleleider veel meer bezig met de planning gedurende het project en de voortgang rondom de controlewerkzaamheden. Tijdsmanagement is daarom erg belangrijk. Zelf werk je aan de risicoanalyse in de planningsfase, overzie je alle processen tijdens de interimcontrole en controleer je vaak de meest complexe posten tijdens de balanscontrole, zoals omzet en voorzieningen.

 

Als controleleider denk je voortdurend vooruit en moet je snel kunnen schakelen tussen verschillende opdrachten. Daarbij heb je ook een coachende rol. Coaching on the job is erg belangrijk bij Joanknecht. Je werkt per opdracht in wisselende samenstellingen en werkt veel samen met de assistenten. Je stuurt de assistenten aan, legt werkzaamheden uit en coacht hen waar nodig. Ook houd je de accountant gedurende het project op de hoogte.

 

Welke competenties heb je nodig?

Het is belangrijk om ten minste over de volgende competenties te beschikken:

 • Accuraat
  Het is van belang nauwkeurig te werken om fouten te voorkomen. Dit wil niet zeggen dat geen fouten gemaakt mogen worden; we delen fouten om er met elkaar van te leren. Hij of zij ziet erop toe dat het proces goed verloopt en controleert daarbij ook vaak werk van de (beginnende) assistenten. Het is daarom belangrijk dat je accuraat bent.
 • Analytisch vermogen
  Jij kunt situaties, problemen en vraagstukken goed analyseren door probleemoplossend te denken. Je bent er toe in staat een probleem of vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en de hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden.
 • Cijfermatig inzicht
  Een breed cijfermatig inzicht mag niet ontbreken. Dat is de basis van je werk. Je moet het leuk vinden financiële zaken tot op de bodem uit te zoeken en zo samen met collega’s de vraag van de klant goed te beantwoorden.
 • Communicatief vaardig
  Als controleleider ben je het aanspreekpunt voor zowel je team als de klant. Je weet jezelf goed te verwoorden in wat er precies moet gebeuren en wat hierbij de taken van anderen zijn. Je beschikt over goede uitleg- en adviesvaardigheden en houdt je team ten alle tijden op de hoogte van het proces. Wat je zegt of schrijft is voor één uitleg vatbaar en roept geen twijfel op. Je bent in staat je kennis, werkwijze en bevindingen begrijpelijk over te brengen op collega’s en klanten.
 • Klantgericht
  Jij wilt het beste voor de klant. Altijd! In de wereld van accountancy ga je langdurige relaties aan met ondernemers en diens onderneming. Je bent actief betrokken bij de financiële administratie en bedrijfsvoering waardoor je elkaar echt leert kennen. Het is belangrijk dat jij je kunt inleven in situaties en daarin integer kunt handelen.
 • Kritisch denken
  Je brengt niet alleen de processen van de klant in kaart; je hebt daarin ook een aandeel om deze processen te verbeteren. Wat kan er anders? Wat kan er beter? Met een kritische blik kijk je naar de werkwijze van de ondernemer en diens onderneming.
 • Planmatig
  Je bent planmatig, flexibel en kunt snel schakelen. Je kunt goed anticiperen op veranderende situaties en weet altijd het overzicht te behouden. Aan jou de taak dat niet alleen jouw planning efficiënt verloopt, maar ook de planning van het team.

 

Hoe word je controleleider?

Meestal groei je na 3 tot 5 jaar relevante werkervaring en/of vanuit de functies assistent accountant of assistent assurance door naar controleleider. Je bent dan vaak bezig met je studie voor registeraccountant (RA). Herken jij jezelf hierin? Bekijk dan onze vacature controleleider en laat je horen! Ook wanneer je een andere vooropleiding hebt of met een andere opleiding bezig bent, kijken we graag samen met jou naar de mogelijkheden.

 

 

Hoe is het om te werken bij Joanknecht?

Je werkt samen met een gedreven, deskundig team in wisselende samenstellingen. Dat betekent dat je ook samenwerkt met collega’s uit onze andere disciplines. Want samen komen we verder.

 

Joanknecht is een Great Place To Work en daar zijn we maar wat trots op! Onze ambassadeurs? Dat zijn onze mensen. En onze mensen vertellen graag hoe het is om bij Joanknecht te werken. Lees de verhalen van Stefan van de Velde, Lars van Diejen en Joey Sweegers en onze andere medewerkersverhalen.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday