Wat doe je als assistent accountant bij Joanknecht?

Wat doe je als assistent accountant bij Joanknecht?

Wat is een assistent accountant? Met welke taken houdt een assistent accountant zich bezig? Welke competenties heeft een assistent accountant nodig? Deze en andere vragen beantwoorden we graag voor je. Zo krijg je een beter beeld van wat een assistent accountant bij Joanknecht doet en hoe divers deze functie is! Want het is natuurlijk veel meer dan alleen maar met cijfertjes bezig zijn.

Wat is een assistent accountant?

Als assistent accountant bij Joanknecht maak je onderdeel uit van onze accountancy discipline. Je ondersteunt een breed scala aan klanten met eerstelijns vragen. Deze vragen hebben een financieel-economisch karakter, van vragen over boekingen in de financiële administratie tot fiscaal gerelateerde vragen over bijvoorbeeld bijtelling auto of de WKR.  Het is jouw taak bij te dragen aan een zo efficiënt en effectief mogelijke financiële administratie en rapportageproces op basis van wettelijk gestelde eisen. Dit doe je niet alleen door het samenstellen van de jaarrekening op basis van de financiële administratie, maar juist door de dialoog met klanten aan te gaan. Waar heeft de ondernemer behoefte aan? Als assistent accountant krijg je daarin direct veel verantwoordelijkheid en vertrouwen.

 

Assistent accountantBij Joanknecht werk je voor en met ondernemers en hun ondernemingen in elke levensfase. In deze relatie sta je in continue verbinding met hen. Met onze hulp kunnen ondernemers hun volgende stap bepalen en met zekerheid ook zetten. Als assistent accountant wordt je betrokken bij het gehele proces, zodat jij jouw volgende stap ook met zekerheid kan zetten. Dat maakt dat de functie breed en afwisselend is. Het is veel meer dan alleen de cijfers van een onderneming samenstellen.

 

Met welke taken houdt een assistent accountant zich bezig?

De assistent accountant werkt onder begeleiding van een accountant en helpt bij het opstellen van de jaarrekening. De jaarrekening bestaat uit de balans en winst- en verliesrekening van de onderneming en de toelichting op beide. Daarnaast is het van belang de onderneming en de ondernemer goed te leren kennen. Onderzoek doen naar de aard en positie van de organisatie behoort ook de werkzaamheden. Je kunt dan denken aan het voeren van gesprekken met medewerkers die werkzaam zijn bij de klant, om na te gaan hoe de cijfers tot stand zijn gekomen. Verder beantwoordt de assistent accountant eerstelijns vragen van klanten. Een klant (ondernemer of financieel verantwoordelijke) belt jou vaak als eerste.

 

De assistent accountant beperkt zich dus niet alleen tot de cijfers van een organisatie. Je werkt echt vanuit een dialoog met klanten en gaat continu na waar hun behoefte ligt. De assistent accountant vormt daarom een belangrijke schakel tussen (accountancy) collega’s én klanten!

 

Welke competenties heb je nodig?

Het is belangrijk om ten minste over de volgende competenties te beschikken:

 

 • Accuraat
  Het is van belang te streven naar nauwkeurigheid om fouten te voorkomen. De assistent ziet er op toe dat zijn of haar taken binnen de organisatie grondig, geordend en zorgvuldig worden uitgevoerd. Afspraken zijn belangrijk om na te komen, zeker met naderende deadlines. In het belang van de klant, maar ook in het belang van Joanknecht.
 • Analytisch vermogen
  Jij kunt situaties, problemen en vraagstukken goed analyseren door probleemoplossend te denken. Je bent er toe in staat om een probleem of vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en de hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden.
 • Cijfermatig inzicht
  Een breed cijfermatig inzicht mag niet ontbreken. Dat is de basis van je werk. Je moet het leuk vinden financiële zaken tot op de bodem uit te zoeken en zo samen met collega’s de vraag van de klant goed te beantwoorden.
 • Communicatief vaardig
  Zowel in de samenwerking met klanten als collega’s is duidelijk communiceren heel erg belangrijk. Wat je zegt of schrijft is voor één uitleg vatbaar en roept geen twijfel op. Je bent in staat je kennis, werkwijze en bevindingen begrijpelijk overbrengen op collega’s en klanten. Daarnaast durf je in overlegsituaties en klantbesprekingen je mening te geven.
 • Klantgericht
  Jij wilt het beste voor de klant. Altijd! In de wereld van accountancy ga je langdurige relaties aan met ondernemers en diens onderneming. Je bent actief betrokken bij de financiële administratie en bedrijfsvoering waardoor je elkaar echt leert kennen. Het is belangrijk dat jij je kunt inleven in situaties en daarin integer kunt handelen.

 

Hoe word je assistent accountant?

Je kunt assistent accountant bij Joanknecht worden, wanneer je een afgeronde opleiding in de richting van bedrijfseconomie, accountancy of finance & control hebt of hier nog mee bezig bent. Voldoe jij daar aan? Bekijk dan onze vacature assistent accountant en laat je horen! Ook wanneer je een andere vooropleiding hebt of met een andere opleiding bezig bent, kijken we graag samen met jou naar de mogelijkheden.

 

 

Hoe is het om te werken bij Joanknecht?

Je werkt samen met een gedreven, deskundig team in wisselende samenstellingen. Dat betekent dat je ook samenwerkt met collega’s uit onze andere disciplines. Want samen komen we verder.

 

Joanknecht is een Great Place To Work en daar zijn we maar wat trots op! Onze ambassadeurs? Dat zijn onze mensen. En onze mensen vertellen graag hoe het is om bij Joanknecht te werken. Lees de verhalen van Aron Crum, Jordy van Zandvoort en onze andere medewerkersverhalen.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday