wat doe je als it-auditor

Wat doe je als IT-auditor bij Joanknecht?

Wat doe je als IT-auditor bij Joanknecht?

wat doe je als it-auditor

Geïnteresseerd in het in kaart brengen en analyseren van systeemprocessen én de IT-omgeving? De functie IT-auditor vormt de perfectie combinatie tussen beide werelden. Maar wat houdt dit functieprofiel precies in en met welke taken houd je je als IT-auditor bezig? In dit artikel vertellen we je graag meer over hoe deze functie wordt ingevuld binnen Joanknecht.

Wat is een IT-auditor?

Veel informatie die nodig is voor de controle van de jaarrekening komt uit IT-systemen. Bedrijfsprocessen worden steeds verder geautomatiseerd en gedigitaliseerd. IT én de IT-auditor zijn daardoor onmisbaar geworden voor de controle.

 

De kern van jouw werk als IT-auditor is om samen met jouw team, het IT-Assurance team, de betrouwbaarheid van de IT-systemen van onze klanten te controleren. Daarmee zit je helemaal aan het begin van de controle en vorm je een belangrijke schakel. Beveiligingsissues kunnen een groot risico vormen voor de klant en diens onderneming. Aan de IT-auditor de taak om deze risico’s te adresseren. Informatiebeveiliging en cybersecurity zijn tevens een belangrijke stap in dit proces.

 

Met welke taken houdt een IT-auditor zich bezig?

Anders dan de functiebenaming doet vermoeden, verdiep jij je niet alleen in IT-processen maar ook in systeemprocessen. De kracht van jou als IT-auditor zit in het analyseren van deze processen. Wanneer je in de periode september t/m december aan de slag gaat met IT-audits in het kader van de jaarrekeningcontrole, start je allereerst met een technische interimfase. Op de achtergrond houd je nauw contact met het controleteam. Je gaat na welke data zij uit de systemen willen halen en wat mogelijke risico’s zijn.

 

De rest van het jaar ben je met eigen opdrachten bezig. In de periode december – januari t/m begin april werk je bijvoorbeeld aan ISAE 3402 audits. Daarmee geef je antwoord op de vraag hoe ‘in control’ een serviceorganisatie is. Je kijkt als IT-auditor naar de procesbeheersing van een serviceorganisatie, zoals IT-dienstverleners, vermogensbeheerders, incassobureaus of andere dienstverleners waarvan de processen financiële verantwoording van de gebruiker raken. Daarnaast houd je je rond diezelfde periode ook bezig met DigiD audits. Websites die gebruik maken van DigiD moeten elk jaar een DigiD audit laten uitvoeren. Jij doorloopt alle processen en gaat na de betrouwbaarheid van de IT-systemen na.

 

Als IT-auditor zit je dicht op innovatie, je bent altijd bezig met vernieuwing en hoe je dit op jouw klanten kunt toepassen. Maar ook wanneer de klant een nieuw systeem heeft is het aan jou de taak dit te interpreteren en begrijpen. Niet te snel overweldigd zijn geeft je dus een enorm voordeel!

 

Welke competenties heb je nodig?

Het is belangrijk om ten minste over de volgende competenties te beschikken:

 • Accuraat
  Het is van belang nauwkeurig te werken om fouten te voorkomen. Dit wil niet zeggen dat geen fouten gemaakt mogen worden; we delen fouten om er met elkaar van te leren. Omdat je als IT-auditor vaak vooraan in het proces werkt, kan het gevolgen hebben voor het gehele proces wanneer het hier niet naar behoren loopt. Dat brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, maar geen zorgen; wij zorgen voor de juiste begeleiding.
 • Adviesvaardigheid
  Je beschikt over goede uitleg- en adviesvaardigheden en houdt je team ten alle tijden op de hoogte van het proces. Wat je zegt of schrijft is voor één uitleg vatbaar en roept geen twijfel op. Je hebt oog voor wat werkt en wat juist niet en bent in staat je kennis, werkwijze en bevindingen begrijpelijk over te brengen op collega’s en klanten.
 • Analytisch
  Als IT-auditor is het belangrijk dat je in staat bent (systeem)processen goed te kunnen doorgronden. Ook als deze in eerste instantie nieuw voor je zijn. Je zit in een positie waar je de mogelijkheid hebt veel vragen te stellen, deze kans moet je dan ook durven te nemen. Je analyseert snel mogelijke risico’s en denkt in oplossingen.
 • Kritisch denken
  Je denkt kritisch en bekijkt casussen vanuit verschillende invalshoeken. Het zit niet in je aard om te kiezen voor de makkelijke weg, maar weegt af wat het beste is voor de klant en diens onderneming. Je durft kwesties in twijfel te trekken en met jouw kennis te beargumenteren hoe het anders en beter kan.

 

Hoe word je IT-auditor?

Met meerdere vooropleidingen kun je als IT-auditor bij Joanknecht aan de slag. Zoals Finance & Control, International Business, Bedrijfseconomie en Economie. Met name opleidingen waarin je risico-analytisch wordt opgeleid brengen je veel profijt. Volg je een opleiding met IT-achtergrond? Dan is een procesmatig gerichte opleiding het meest passend. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Informatiemanagement.

 

Een andere achtergrond maar toch de ambitie om IT-auditor te worden? Dan bieden we vanuit Joanknecht bijvoorbeeld de post-master tot IT-auditor aan. Dit is ook een mooie mogelijkheid om jouw kennis als IT-auditor te verbreden. We kijken graag samen met je naar wat er mogelijk is! Bekijk alvast onze IT-Assurance vacatures.

 

Hoe is het om te werken bij Joanknecht?

Je werkt samen met een gedreven, deskundig team in wisselende samenstellingen. Dat betekent dat je ook samenwerkt met collega’s uit onze andere disciplines. Want samen komen we verder.

 

Joanknecht is een Great Place To Work en daar zijn we maar wat trots op! Onze ambassadeurs? Dat zijn onze mensen. En onze mensen vertellen graag hoe het is om bij Joanknecht te werken. Lees de verhalen van Ties Meesters, Lana Ebergen en Joey Sweegers en Lucas Vousten. Lees ook onze andere medewerkersverhalen.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday